De ce sa fim intr-o clasa intensiva bilingva? Avantaje pentru copii si parinti

De ce sa fim intr-o clasa intensiva bilingva? Avantaje pentru copii si parinti

 

A cunoaste o a doua limba este ca si cum ai dobandi un al doilea suflet”. (Charlemagne)

Odata cu varsta de 18 ani, tinerii au capacitatea si dreptul de a lua decizii importante, cum ar fi exercitarea dreptului de vot, sau obtinerea permisului de conducere. Pana la aceasta varsta parintii sunt cei care isi asuma responsabilitatea de a lua cele mai bune decizii pentru copiii lor. De cele mai multe ori aceste decizii sunt strans legate de educatie. Din fericire, in vremurile noastre, accesul la informatie este nemijlocit si nelimitat, la o distanta de un simplu click. Prin urmare, ce avantaje merita considerate atunci cand ne intrebam daca ar trebui sa ne inscriem copilul intr-o clasa intensiva bilingva? Iata cateva dintre ele:

Imbunatatirea functiilor neuro-fiziologice si a abilitatilor cognitive. Spunand ‘La revedere’ parintilor, dar ‘Good morning’ sau ‘Guten tag’ profesoarei, implica exersarea functiei de executare, de schimbare a atentiei, de adaptarea la un context unde alt set de cunostinte in continua dezvoltare este prevalent. Memoria vizuala, auditiva, atentia habituala sunt mult mai des folosite decat intr-o clasa monolingva. Studiile de specialitate confirma faptul ca elevii care sunt inscrisi intr-o clasa bilingva sunt mai receptivi fata de profesori si materia studiata, sunt mai eficienti cand vine vorba de alternarea activitatilor, au rezultate mai bune la teste, au mai putine probleme de comportament, sunt mai empatici si mai deschisi fata de diferentele de cultura/etnie dintre ei si alti colegi.

Expunerea la o alta cultura. Intotdeauna limbajul unei tari va fi echivalent cu identitatea acelei natiuni. Intelegerea unei alte culturi poate aduce numeroase beneficii. Elevul unei clase bilingve este permanent expus la noi moduri de a exprima pareri, sentimente, atitudini. Elevul va intelege de mic faptul ca sunt mai multe feluri de a oferi o solutie, de a sarbatori un eveniment, de a reactiona la o problema, de a comunica eficient. Centrul de Limbi Straine B.Smart care ofera acest cadru pentru cei mici a inclus intotdeauna si evenimente culturale ce tin de identitatea unei nationalitati, si care ii pot imbogati pe cursanti cu experiente placute si interesante.

Dezvoltarea unei gandiri flexibile si divergente. Una dintre explicatiile oferite de cercetatori asupra flexibilitatii in gandire a celor ce provin dintr-o clasa bilingva este ca acestia au invatat devreme faptul ca sunt mai multe cuvinte ce pot defini un concept. Modurile de expunere a nuantelor unui concept, de asemenea le-a dezvoltat gandirea abstracta. Ca rezultat, ei au ramas deschisi, in cautare de noi posibilitati de exprimare.

Stima de sine si incredere in propriile forte. Atunci cand o persoana a beneficiat de acest tip de educatie, cel oferit de o clasa bilingva, se va adapta mai usor in medii noi, va comunica fara dificultati cu oameni abia cunoscuti, si nu in ultimul rand, va invata o a treia sau a patra limba straina fara niciun impediment. Centrul B.Smart ofera un mediu ideal pentru a-i indrepta pe cei mici in aceasta directie, a deschiderii culturale, a exersarii capacitatilor de comunicare si consolidare a increderii personale.

Desigur ca sunt mult mai multe avantaje de mentionat, poate fiecare le-ar clasa altfel importanta, avand setul propriu de criterii in minte. Ceea ce reiese in mod evident reluand toate avantajele deja discutate este ca a deveni bilingv implica toate aspectele personalitatii, definind identitatea, statutul, imaginea si increderea de sine a unui copil.

Si un ultim argument de ordin practic: clasele bilingve se formeaza in urma unui examen, deci a unei selectii. Acesti copii vor face, cu siguranta, performanta si la alte obiecte de studiu, ceea ce determina si o abordare diferita a profesorilor, care vor lucra cu o clasa mai buna si mai omogena.

Va puteti informa in contiuare in privinta ofertelor centrului B.Smart referitoare la pregatirea examenelor pentru clasele bilingve accesand sectiunea de cursuri pentru copii:

https://cursuri-bsmart.ro/pregatire-cambridge/

Alte articole