De ce sunt importante examenele Cambridge?

Primele intrebari ce pot aparea in mintea cuiva care doreste sa-si largeasca orizonturile, sa fie cat mai bine adaptat cerintelor unei lumi ce tinde in continuare spre globalizare sunt urmatoarele: de ce limba engleza, ce este lingua franca si ce beneficii am daca aleg un examen Cambridge? In urmatoarele paragrafe ne propunem sa raspundem cat mai concis si edificator la aceste intrebari.

Limba vehiculara’ este termenul echivalent in limba romana celui preluat din latina ( ‘lingua franca’) si acesta desemneaza limba comuna de comunicare la nivel global, limba de transmitere a documentelor oficiale, administrative, politice si de alta natura. Dupa ce Imperiul Roman a incetat sa mai indeplineasca functiile care au impus limba latina ca vehicul universal de comunicare, s-a propus inlocuirea cu o limba artificiala, ‘esperanto’, insa fara succes. In noul context al globalizarii, dupa toate aparentele, limba engleza a dobandit acest statut si-l va pastra, fara indoiala, mult timp de acum inainte.

Examenele Cambridge sunt acreditate de CEFR (Common European Framework of Reference for Languages), adica ele indeplinesc toti descriptorii de evaluare a competentelor lingvistice dupa standardele internationale. Tocmai de aceea, un certificat Cambridge ce atesta ca ati parcurs cu brio un anumit nivel va fi recunoscut in toata lumea de catre universitati, angajatori, guverne sau alte institutii publice si private. Astfel, persoana care detine un certificat Cambridge poate urma o cariera profesionala sau isi poate continua studiile in orice tara doreste.

Cursurile Cambridge sunt destinate atat celor mici, cat si adultilor, validand toate nivelurile de cunostinte de limba engleza, dupa cum urmeaza: Starters, Movers, Flyers, potrivite elevilor din clasele I-VIII (daca doriti sa va transferati copilul la alta scoala, eventual la o clasa intensiva, bilingva, unul dintre aceste certificate poate fi foarte relevant), urmeaza KET, PET, FCE, destinate adolescentilor, dar nu numai (avand certificatul PET va sunt recunoscute competentele de limba engleza la nivel de bacalaureat, astfel elevii clasei a XII-a isi pot echivala rezultatul maxim la proba de limba engleza cu aceasta diploma, fara a mai sustine examen scris sau oral); FCE, CAE si CPE inchide seria certificarilor pe niveluri. Aici sunt incluse limbajele specializate sau cunostintele avansate de limba engleza. Daca nu stiti exact ce curs vi se potriveste, tot ce trebuie sa faceti este sa sustineti o testare gratuita. Centrul de Limbi Straine B.Smart va poate ajuta in acest sens, recomandandu-va si tipul de examen care vi se potriveste.

Pregatirea pentru un nivel Cambridge va dezvolta abilitati de comunicare ce pot fi folosite in viata de zi cu zi, in mediul profesional sau educativ. Este la fel de important de mentionat faptul ca, spre deosebire de un examen IELTS sau TOEFL, parcurgerea unui nivel Cambridge este un proces deloc plictisitor, asta pentru ca materialele folosite ca suport al cursului sunt realizate nu doar cu maxima competenta , ci si cu un anumit simt al umorului. Veti asimila informatii noi ce tin de cele 4 abilitati (scris, citit, ascultat, vorbit), veti interactiona cu ceilalti colegi de grupa in contexte specifice, care pot imita situatii din viata reala, si nu in ultimul rand veti deveni mai familiar cu faimosul umor englezesc, ceea ce poate aduce o nota de destindere experientei dvs.

Fie ca va doriti sa studiati sau sa lucrati intr-o tara anglofona, fie ca doriti sa va imbogatiti CV-ul, sa desfasurati activitati de cercetare si comunicare eficienta in cadrul unui program international sau aveti alte motivatii personale, echipa Centrului B.Smart va poate ajuta in demersul dvs, oferindu-va cursul portivit de limba engleza.

Alte articole