O incursiune in lumea nordica – curs de norvegiana

Hei alle sammen! Salutare tuturor! Vreti sa invatati ceva inedit si sa va deschideti orizontul cultural? De ce nu o limba scandinava? Va propunem un curs de limba norvegiana, foarte interactiv si intr-un mediu cat se poate de primitor!

Ce vom invata: Limba norvegiana este o limba germanica, iar alaturide suedeza si daneza face parte din grupul limbilor scandinave. Cele trei suntrelativ similare, asa ca daca invatati una, veti intelege un procentsemnificativ si din celelalte.

Totusi, in Norvegia nu exista o asa-numita limba standard. Exista multe dialecte, dar in general putem vorbi de doua ramuri principale: Bokmål, varianta predominant literara, si Nynorsk, varianta bazata pe graiurile locale. Varietatea aceasta se datoreaza unor conditii istorice, si anume lunga stapanire daneza si imposibilitatea dezvoltarii unor norme si literaturi proprii pana in secolul al 19-lea. Bokmål, cea predata si la centrul nostru, este in prezent varianta preferata de peste 80% din populatie, limba din institutii si mass media, asociata cu viata si cultura urbana. Ca pronuntie, o baza semi-oficiala pentru Bokmål am putea regasi in partile estice ale tarii, in jurul capitalei Oslo.

Limba este foarte melodioasa si pare aproape cantata, nu vorbita. Daca intonatia ar putea da putine batai de cap, in schimb gramatica nu este deloc complicata. Flexiunea cuvintelor s-a redus puternic, de pilda un verb oarecare, “å snakke” sa zicem (a vorbi) se va conjuga la fel la toate persoanele (jeg snakker – eu vorbesc, du snakker – tu vorbesti, han snakker – el vorbeste etc.). Ca orice limba, si norvegiana contine nenumarate expresii, dar de multe ori acestea pot fi foarte distractive si usor de retinut. Luati de exemplu “å ha is i magen”, literalmente ‘a avea gheata in stomac’, metaforic ‘ a fi o persoana calma si rationala”.

Cum vom invata: Cursul vizeaza imbunatatirea tuturor celor patrucompetente necesare pentru o limba straina: citit, vorbit, scris si ascultat, iaracest lucru se va dobandi printr-o suita de activitati ce nu vor lasa loc deplictis. Brainstorming, jocuri de cuvinte, asocieri tematice, rebusuri, constructiide fraze si dialoguri, texte lacunare, muzica si multe altele. Trainerul ofera intotdeaunamateriale captivante. Un accent deosebit cade pe interactiunea constanta dintrecursanti si profesori si pe cea dintre cursanti, cu alte cuvinte pe exersareacomunicarii in situatii cotidiene. Lucrul in grupe mici va asigura participareatuturor. Intr-o atmosfera destinsa si cu un profesor entuziast, cursantii suntmereu incurajati sa se exprime. Iar cum o limba inseamna si o poarta catre oalta civilizatie, veti capata si informatii pretioase despre Norvegia siScandinavia in general.

Asadar, scapa de orice teama si urmati-l pe Thor in aceastafrumoasa incursiune in lumea nordica!

Te asteptam la noile grupe de limba norvegiana organizate la sediul nostru din Piata Alba Iulia (Bd. Unirii, nr 78). 

NivelIncepatoriIncepatori+Elementar+
Program                                    Miercuri si vineri,
10.00 – 11.30
Luni si Miercuri,
18.00 – 20.00
  Sambata, 
12.00-15.00
Data incepere  16 ian 201914 ian 201912 ian 2019                            

Komme!

B.Smart – decembrie 2018

Alte articole