Sfaturi pentru parinti: cum sa abordam lipsa de concentrare la copii

Intr-o lume in care tehnologia si ritmul rapid al vietii cotidiene ne bombardeaza din toate directiile, nu este surprinzator ca observam tot mai multe cazuri in care lipsa de concentrare la copii este o problema.

Ai observat aceasta tendinta si in cazul copilului tau?

Pentru ca si profesorii Bsmart observa la sala de clasa tot mai multi tineri carora le este greu sa se concentreze, am decis sa aprofundam cauzele acestui fenomen si cautam metode eficiente de determina copii sa invete. Continua sa citesti!

Cauze ale lipsei de concentrare la copii

Discutand despre cauzele lipsei de concentrare la copii, nu putem omite impactul tehnologiei. Copiii din ziua de azi cresc in fata ecranelor, fie ca vorbim de televizoare, tablete, telefoane, console video iar exemplele pot continua.

De cele mai multe ori, acestea pot influenta negativ capacitatea celor mici de a-si pastra atentia pentru o perioada lunga de timp, in special atunci cand sunt folosite in exces sau cand copiii stau cu ochii foarte aproape de ecrane.

Alte cauze pot fi legate de somnul insuficient sau lipsa unui program de somn, alimentatia necorespunzatoare sau chiar si factori psihologici cum ar fi anxietatea, stresul sau probleme familiale.

Este esential ca parintii si profesorii sa cunoasca orice lucru legat de viata copiilor care ar putea sta la baza pentru a aborda cat mai bine problema lipsei de atentie si concentrare la copii.

Metode de a determina copilul sa invete chiar si cand ii e greu sa se concentreze

Deoarece le este mai greu sa isi focuseze atentia pe o perioada lunga de timp, expertii in educatie au descoperit mai multe metode eficiente care sa ii ajute pe copii, iata care sunt cele mai folosite!

  1. Structura si rutina

Pentru o dezvoltare cat mai sanatoasa atat fizica, cat si mentala, a copiilor, acestia au nevoie de rutina structurata care sa fie respectata pe cat de mult posibil in fiecare zi.

  1. Pauze regulate

Cercetarile au demonstrat beneficiile pe care pauzele scurte intre sesiunile de studiu le au. Timpul pe care cel mic il petrece facand alte activitati este extrem de important pentru concentrarea si atentia pe care o are in timpul studiului.

Aceasta poate fi o pauza fizica, cum ar fi o plimbare scurta, sau o pauza mentala, unde copilul poate face o activitate relaxanta, precum desenatul sau coloratul.

Atentie, timpul petrecut pe telefon sau uitandu-se la televizor nu este considerata pauza, ci poate avea efectul opus.

  1. Tehnici de invatare interactiva

Nu mai este de mult timp un secret faptul ca invatarea interactiva este mult mai eficienta de cat metodele traditionale de studiu. La Bsmart am inteles acest lucru, iar profesorii nostri au integrat in cursurile lor jocuri, activitati practice si discutii de grup pentru a le capta atentia copiilor si pentru a-i determina sa invete mai mult si mai bine.

  1. Mediu de invatare adecvat

Asigura-te ca locul in care copilul tau studiaza nu are distrageri. Amenajeaza o masa sau un birou care sa fie dedicata exclusiv studiului, departe de televizor, zgomote, muzica, jucarii sau orice alt lucru i-ar putea distrage atentia.

Deficitul de atentie la copii – ce alte lucruri ar mai trebui sa stii ca si parinte

Deficitul de atentie la copii nu este doar o simpla lipsa de concentrare. In unele cazuri, este o afectiune medicala reala, cunoscuta sub numele de ADHD (tulburare hiperkinetica cu deficit de atentie). Copiii cu ADHD pot avea dificultati in a-si mentine atentia intr-o varietate de situatii, nu doar la scoala sau in timpul cursurilor de limbi straine.

Daca suspectezi ca lipsa de atentie si concentrare a copilului tau nu se intampla din alte motive, cum ar fi distragerile, si ca poate fi legata de ADHD, este esential sa cautati sfatul unui profesionist. Cu suport adecvat si interventie timpurie, copiii cu ADHD pot avea realizari remarcabile si vor invata sa controleze cat mai bine momentele in care deficitul de atentie le da batai de cap.

In concluzie, abordarea problemei lipsei de concentrare la copii necesita intelegere, rabdare si metode adaptate fiecarui copil in parte. Este important de retinut ca fiecare copil este unic si necesita o abordare individualizata pentru a-si imbunatati capacitatea de concentrare.

Noi, echipa centrului de limbi straine Bsmart, suntem dedicati succesului fiecarui copil si folosim metode moderne pentru a-i ajuta sa invete si sa se dezvolte. Asadar, indiferent de provocarile pe care le intalnim, stii ca ti-ai lasat copilul pe maini bune la Bsmart!

Vrei ca micutul tau sa depaseasca problemele lipsei de concentrare si sa invete o limba straina intr-un mod eficient si distractiv?

Contacteaza-ne chiar acum!

Alte articole