Cum sa devii un vorbitor fluent al limbii engleze indiferent de varsta

Numeroase cercetari intreprinse de lingvisti, neurologi, sau sociologi si-au propus sa investigheze felul in care difera impactul motivatiei asupra studiului unei limbi straine, tinand cont de varsta studentului. Astfel, reiese faptul ca cei mai motivati studenti sunt cei cu varste de peste 16 ani, si cele mai comune motivatii sunt urmatoarele: dorinta de realizare profesionala, cladirea increderii de sine, imbunatatirea eficientei si a performantei sau integrarea socio-culturala.

Pe parcursul procesului de invatare, indiferent de varsta sau motivatie, intervine uneori o discrepanta intre regulile gramaticale asimilate de student si activarea lor in timpul unei conversatii. Desi acele reguli sunt bine folosite in scris, ele sunt neglijate complet de acelasi student, atunci cand vine vorba de transmiterea limbajului oral. Poate fi foarte descurajant pentru un student sa descopere faptul ca dupa 2 sau 3 ani de studiu inca exista acea anxietate a exprimarii in contexte libere, o temere de examenele ce includ evaluarea partii de vorbire, sau de a interactiuna cu un vorbitor nativ al limbii engleze. Asadar care sunt cauzele pentru aceasta discrepanta, si ce strategii pot fi folosite pentru depasi acest stadiu?

Uneori materialele folosite in timpul unui curs pun accentul pe gramatica scrisa, lasand deoparte activitatile de citit, ascultat sau vorbit. Aceasta abordare traditionala s-a dovedit de cele mai multe ori in defavoarea studentului. Este recomandat sa urmati cursuri de limba engleza ce folosesc materiale si metode moderne de predare. Despre eficienta dovedita a metodologiei aplicate, dar si a materialelor folosite de Centrul de Limbi Straine B.Smart puteti afla mai multe aici: https://cursuri-bsmart.ro/despre-noi/

Fie ca va incadrati in prima categorie de varsta, dupa clasarea cercetatorilor (pana in 16 ani) sau in a doua, exista cateva sfaturi generale care va pot ajuta sa va exprimati cat mai spontan si fluent in limba engleza. Unul dintre ele ar fi sa va concentrati efectiv pe mesajul pe care va doriti sa-l transmiteti, uitand pe moment de acuratetea limbajului. Orice profesor bun de limba engleza va incuraja fluenta in defavoarea acuratetii in primele etape, tocmai pentru a va cladi increderea de sine, pentru a va ajuta sa descoperiti pe cont propriu noi cai de a va transmite ideile cu abilitatile curente de care dispuneti. Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre aceste etape, centrul B.Smart va sta la dispozitie cu informatii suplimentare https://cursuri-bsmart.ro/contact/

Cautati intotdeauna acele surse ce va pot servi ca exemplu in demersul dvs. de a deveni un vorbitor fluent al limbii engleze. Canalele de stiri BBC, CNN, posturile de radio, interviurile cu personalitati pe care le apreciati sau filmele subtitrate in limba engleza, toate acestea va pot ajuta sa va imbunatatiti pronuntia, sa preluati expresii utile si sa va imbogatiti vocabularul.

Nu este nevoie sa va grabiti atunci cand incercati o conversatie, o abordare mai relaxata va va ajuta sa va gasiti mai usor cuvintele. Pentru a nu face pauze lungi atunci cand nu va amintiti un cuvant puteti incerca sa parafrazati. Spre exemplu vreau sa ma refer la ‘fular’ si spun: ‘ceva ce pui in jurul gatului toamna si iarna pentru a te proteja de frig’. Astfel interlocutorul va intelege imediat la ce va referiti si nu va veti simti stanjenit pentru ca nu ati stiut un cuvant. La randul dvs, nu trebuie sa va descurajati daca intelegeti doar 6 cuvinte din 10, pentru ca acelea pot fi suficiente pentru a prinde mesajul. Centrul B.Smart va poate ajuta sa alegeti cursul care vi se potriveste si altfel sa deveniti un vorbitor fluent al limbii engleze in timp util.

Alte articole