Poate parea complicat sa inveti o limba straina, nu-i asa? Ca sa ajungi la un nivel lingvistit avansat, ai nevoie de la cateva sau chiar cativa ani, in functie de limba pe care o studiezi si de timpul pe care il aloci in fiecare zi.
Modul in care invatam este un subiect de interes pentru cercetatori, de aceea exista o multime de metode de invatare care au fost studiate. Pentru ca vrem sa fim alaturi de elevii nostri, am pregatit o lista cu 5 metode de invatare care s-au dovedit a fi foarte eficiente.
Te-am facut curios? Descopera mai multe in continuare!
Imersiunea
Una dintre cele mai eficiente metode de invatare a unei limbi este imersiunea. Ce inseamna asta? Sa te expui constant la limba pe care vrei sa o inveti. Poti face asta ascultand muzica, uitandu-te la filme, vorbind cu persoane care cunosc limba straina pe care o studiezi, asa cum poti face in cadrul unuia dintre cursurile noastre de grup. Discuta cu profesorii si colegii, invata din greseli si in cel mai scurt timp vei ajunge la nivelul lingvistic dorit.
Cercetarile arata ca daca asculti, vorbesti si citesti cat mai mult atunci cand inveti o limba straina, actiunile tale imita foarte mult felul in care ai invatat limba materna. Astfel inveti accentul, expresii specifice vorbitorilor nativi si, in plus, exersezi toate abilitatile de care ai nevoie ca sa intelegi si sa fii inteles.
Repetitia spatiata
Ai auzit de repetitia spatiata? Este o tehnica foarte eficienta care implica revizuirea informatiilor la intervale de timp regulate. De exemplu, in loc sa inveti un cuvant de cinci ori intr-o zi, e mai bine sa il repeti o data pe zi, timp de cinci zile. Studiile psihologului german Hermann Ebbinghaus au aratat ca acest tip de repetare imbunatateste memoria si ca ii ajuta pe cei care o folosesc sa retina mai bine informatiile.
Asocierile mnemonice sau atribuirea
O alta metoda utila este sa atribui cuvintelor imagini sau alte intelesuri cu care sa le asociezi. Practic, legi cuvinte noi de imagini familiare. De exemplu, pentru a invata cuvantul spaniol „pantalones” (pantaloni), te poti gandi la o pereche de pantaloni rosii.
Aceasta metoda este folosita adesea de incepatori. Probabil ca ai vazut copii invatand vocabular uitandu-se la cartonase cu imagini.
Aceasta metoda este mult mai complexa decat ce ti-am prezentat si merita sa afli mai multe despre ea si despre cum iti poate fi de folos!
Foloseste gesturi
Un studiu in care participantii au invatat o limba inventata, numita „Vimmi”, a demonstrat ca aceia care au folosit gesturi in timp ce invatau vocabular au retinut mult mai bine cuvintele.
Incearca sa asociezi fiecarui cuvant nou cu un gest specific. De exemplu, daca inveti cuvantul pentru „mancare” intr-o noua limba, mimeaza ca mananci. Acest truc simplu poate imbunatati considerabil modul in care retii cuvinte noi.
Studiaza in sesiuni scurte
Creierul nostru proceseaza mai bine informatiile atunci cand invatam putin si des, in loc sa incercam sa retinem totul intr-o sesiune lunga de studiu. De exemplu, incearca sa aloci 25-30 de minute pentru studiu, urmate de pauze scurte. Aceasta este o tehnica de memorare si concentrare foarte populara si merita sa o incerci.
Nu trebuie sa fie complicat sa inveti o limba straina. Foloseste metodele potrivite si cere ajutorul persoanelor potrivite, asa cum sunt profesorii nostri. La centrul de limbi straine vei gasi de fiecare data un mediu prietenos si profesori foarte bine pregatiti alaturi de care care sa inveti si sa te dezvolti.
Avem cursuri pentru copii si adulti – studiaza una dintre cele peste 15 limbi straine din portofoliul B smart si depaseste-ti limitele!